Pokal Menola

Menolada

Pokal Menola poznamo tudi pod imenom Menolada. Je tekmovanje v ribolovu iz čolna, na katerem se kot veljaven ulov točkuje samo ulov menole, ki je zaščitni znak našega društva. Sodelujejo lahko le povabljene ekipe iz Slovenije in tujine. Prvi Pokal Menola smo priredili leta 1995.

Največji ulov smo zabeležili leta 1999, ko je 21 ekip nalovilo slabih 550 kg menol. Na istem tekmovanju je ekipa PLK iz Kopra v petih urah ribolova ujela rekordnih 52.660 g menol. V vseh letih prirejanja tega lepega tekmovanja je bilo ujetih skupaj več kot 6 ton menol.

Menolada je bila poznana tudi med obiskovalci Izole. Ulov smo vedno razdelili obiskovalcem prireditve, ki so si lahko privoščili tudi pečene menole na žaru.
Z leti je začel interes za to tekmovanje upadati in se ga je udeleževalo vse manj ekip. Zadnji, štiriindvajseti Pokal Menola, smo priredili maja 2018. Slabo vreme, zaradi katerega je bil pokal Menola v letu 2019 odpovedan, in epidemija Covid 19 v letu 2020 pa sta dokončno vplivala na to, da smo to tekmovanje prenehali prirejati.