Priprava:
Ribo očistimo, razrežemo na večje kose in povaljamo v moki. Kose opečemo na vročem olju samo toliko, da riba porumeni. Dodamo očiščene sipe ali lignje, rake, pasiran ali na kocke razrezan paradižnik, čebulo narezano na rezance, sesekljan česen in peteršilj. Popopramo in solimo. Dolijemo toliko vode, da prekrije ribo in dodamo vino. S kuhanjem na nizki temperaturi nadaljujemo še kakšne pol ure. Brodeta ne mešamo, le občasno ga pretresemo skupaj s posodo. Postrežemo s polento.
Istrski brodet
Sestavine:
500 g škarpene
250 g grdobine
250 g ugorja
150 g sip ali lignjev
5 kom morskih rakcev
0,8 dcl oljčnega olja
250 g čebule
30 g česna
1,5 dcl belega vina
300 g paradižnika
2 g popra v zrnju
40 g moke
20 g peteršilja
sol
Marinirane lokarde ali skuše
Sestavine:
1000 g lokarde ali skuše
2 dcl oljčnega olja
250 g čebule
2 dcl kisa
5 g popra
vejica rožmarina
sol
Priprava:
Očiščeno ribo povaljamo v ostri moki in ocvremo na olju. Na malo oljčnega olja prepražimo čebulo da porumeni, dodamo poper, kis, vejico rožmarina in dolijemo pol litra vode. Pustimo da sestavine zavrejo. V ognjevarno posodo položimo ribje fileje brez sredinske kosti in jih prelijemo z vročo marinado. Pustimo, da se ohladi. Marinada je boljša naslednji dan. Postržemo hladno.
Priprava:
Ribo očistimo in odstranimo glavo. Rep grdobine filiramo, razrežemo in kose popečemo na olju da porumenijo. Opečene kose ribe zložimo v ognjevarno posodo. Na malo olja prepražimo čebulo da porumeni, dodamo sesekljan česen, poper, sol, rdeče vino in vmešamo rumenjak. Z omako prelijemo ribo in jo za 10 min zapečemo v pečici. Pred serviranjem po ribi potresemo drobno sesekljan peteršilj. Iz glave lahko skuhamo dobro juho ali pripravimo brodet.
Grdobina z rdečim vinom
Sestavine:
1000 g grdobine
30 g čebule
20 g česna
1 dl oljčnega olja
1 rumenjak
20 g peteršilja
3 dl rdečega vina
sol in poper
Polnjeni lignji na istrski način
Sestavine za 4 osebe:
1000 g manjših lignjev
500 g školjk klapavic
200 g čebule
250 g paradižnika
100 g riža
1,5 dcl oljčnega olja
20 g česna
15 g peteršilja
3 dl belega vina
sol in poper
Priprava:
Očiščene klapavice skuhamo v pokritem loncu z malo dodane vode. Ko se školjke odprejo, jim odstranimo meso. Vodo, v kateri so se kuhale klapavice, shranimo za kasneje. Lignje očistimo, glave in lovke pa sesekljamo. Na malo oljčnega olja prepražimo čebulo, dodamo narezane glave in lovke. Popopramo, dodamo riž in vse skupaj premešamo. Riž kuhamo na neprevročem ognju ob občasnem dodajanju tekočine v kateri so se kuhale školjke. Ko se riž zmehča, dodamo očiščene školjke. Po potrebi dosolimo, saj je voda, ki jo spustijo školje, običajno že slana. S pripravljeno zmesjo napolnimo lignje in zapremo z zobotrebci. Tako pripravljene lignje povaljamo v moki in na hitro opečemo z ene in druge strani. Na preostalem olju prepražimo česen da zadiši, dodamo na kocke narezan paradižnik in vino. Na omako položimo polnjene lignje in v pokriti posodi kuhamo cca 30 minut. Pred serviranjem odstranimo zobotrebce.
Priprava:
Če je riba zelo sveža, jo pripravimo za filiranje tako, da ji odstranimo samo luske. V nasprotnem primeru ji moramo pred filetiranjem odstraniti tudi drobovino. Škrg ni potrebno odstranjevati. Menolo nato dobro operemo v soljeni vodi, jo položimo na ravno nedrsečo podlago ter z zelo ostrim in ozkim nožem izrežemo po vsakem boku ribe po en file. Filiramo v smeri od glave proti repu in od hrbta proti trebuhu, pri čemer se izogibamo vsem večjim kostem.
Tako pripravljene fileje osolimo, povaljamo v moki, pomočimo v stepeno jajce in po želji tudi v drobtine ter ocvremo na ne prevročem oljčnem olju.
Ocvrte fileje serviramo z narezano limono in po želji z majonezo, tatarsko omako ali francosko solato. Zraven ponudimo radič ali mehko solato ter dobro belo vino.
Ker so fileji brez kosti, je jed zelo primerna za otroke.
Ocvrti file Menola
Sestavine za 4 osebe:
12 do 16 menol
oljčno olje ali mešanica oljčnega in semenskega olja
moka
1 do 2 jajci
1 limona
sol
Orada z oljkami
Sestavine za 4 osebe:
1 orada ne manj kot 1 kg
250 g malih paradižnikov (češnjevec)
100 g zelenih oljk
1 mala čebula
4 žlice Malvazije ali drugega belega suhega vina
4 žlice extra deviškega oljčnega olja
1 strok česna
peteršilj
sol in poper
Priprava:
V vodi, ki ste ji dodali nekaj soli, orado oluskajte, izvlecite ji škrge in drobovino in ji ostrgajte črno potrebušnico ter ostanke krvi.
Čebulo očistite in jo drobno sesekljajte. Oprane male paradižnike razrežite na pol. Oljke izkoščičite in jih prerežite na pol. Peteršilj in česen drobno sesekljajte.
V manjši pekač vlijte 2 žlici olja, dodajte sesekljano čebulo, razpolovljene paradižnike, sesekljan paradižnik in peteršilj ter oljke. Orado potresite s soljo in poprom ter jo položite na sestavine, ki ste jih pred tem dali v pekač. Prelijte orado z vinom in s preostalim oljem ter jo potresite s peteršiljem.
Pecite v pečici na temperaturi 180° 30 minut in jo večkrat prelite z lastnim sokom, ki nastaja med pečenjem.
Servirajte še toplo!
Priprava:
Ciple dobro očistite in sperite v soljeni vodi. Nad ogenj postavite posodo z vodo in jo zavrite. Dodajte kis in ponovno prevrite. V vodo dodajte nekaj soli in vanjo položite ciple. Kuhajte jih 5 do 10 minut, odvisno od njihove velikosti. Kuhanim odstranite kožo in jih položite na servirni krožnik in jih do serviranja držite na toplem..
V kozico stresite pasiran paradižnik in ga kuhajte približno 30 minut. Ko se omaka zgosti ji dodajte oljčno olje, sesekljani česen, liste mente, kapre, sol in poper ter vse skupaj kuhajte še kakšnih 10 minut.
Tako pripravljeno omako stresite na kuhane ciple in jo pustite počivati še kakšno minuto. Jed mora biti še topla.
Cipli v paradižnikovi omaki
Sestavine za 4 osebe:
4 srednje veliki cipli
4 dl pretlačenega paradižnika
2 dl belega kisa
1 žlica extra deviškega oljčnega olja
30 g kaper
1 strok česna
nekaj lističev mente
sol in poper
Polnjene sipe v pečici
Sestavine za 4 osebe:
4 velike sipe
400 g krompirja
1 strok česna
50 g drobtin
nekaj peteršilja
4 žlice extra deviškega oljčnega olja
sol in poper
Priprava:
Sipe očistite tako, da ji odstranite drobovino, kožo, kost in vrečko s črnilom. Sperite jih v osoljeni vodi. Sesekljajte en del lovk. Olupite krompir in ga narežite na tanke rezine.
Operite peteršilj, dodajte mu česen in in ju skupaj sesekljate. Dodajte polovico drobtin, mleti poper in sesekljane lovke. Z dobljeno maso napolnite sipe in jih zaprite z zobotrebcem.
V primerno velik pekač vlijte kozarec osoljene vode, dodajte preostanek lovk in krompir ter nazadnje tudi polnjene sipe. Sipe potresite s preostalimi drobtinami, peteršiljem in prelijte z dobrim oljènim oljem.
Pečemo v pečici približno 40 minut na temperaturi ne manj kot 180 stopinj.