Kulinarika

Priprava:
Če je riba zelo sveža, jo pripravimo za filetiranje tako, da ji odstranimo samo luske. V nasprotnem primeru ji moramo pred filetiranjem odstraniti tudi drobovino. Škrg ni potrebno odstranjevati. Menolo nato dobro operemo v soljeni vodi, jo položimo na ravno nedrsečo podlago ter z zelo ostrim in ozkim nožem izrežemo po vsakem boku ribe po en file. Filetiramo v smeri od glave proti repu in od hrbta proti trebuhu, pri čemer se izogibamo vsem večjim kostem.
Tako pripravljene fileje osolimo, povaljamo v moki, pomočimo v stepeno jajce in po želji tudi v drobtine ter ocvremo na ne prevročem oljčnem olju.
Ocvrte fileje serviramo z narezano limono in po želji z majonezo, tatarsko omako ali francosko solato. Zraven ponudimo radič ali mehko solato ter dobro belo vino.
Ker so fileji brez kosti, je jed zelo primerna za otroke.

Ocvrti file Menola

Sestavine za 4 osebe:
12 do 16 menol
oljčno olje ali mešanica oljčnega in semenskega olja
moka
1 do 2 jajci
1 limona
sol

Orada z oljkami

Sestavine za 4 osebe:
1 orada ne manj kot 1 kg
250 g malih paradižnikov (češnjevec)
100 g zelenih oljk
1 mala čebula
4 žlice Malvazije ali drugega belega suhega vina
4 žlice extra deviškega oljčnega olja
1 strok česna  
 peteršilj
sol in poper

Priprava:
V vodi, ki ste ji dodali nekaj soli, orado oluskajte, izvlecite ji škrge in drobovino in ji ostrgajte črno potrebušnico ter ostanke krvi.
Čebulo očistite in jo drobno sesekljajte. Oprane male paradižnike razrežite na pol. Oljke izkoščičite in jih prerežite na pol. Peteršilj in česen drobno sesekljajte.
V manjši pekač vlijte 2 žlici olja, dodajte sesekljano čebulo, razpolovljene paradižnike, sesekljan paradižnik in peteršilj ter oljke. Orado potresite s soljo in poprom ter jo položite na sestavine, ki ste jih pred tem dali v pekač. Prelijte orado z vinom in s preostalim oljem ter jo potresite s peteršiljem.
Pecite v pečici na temperaturi 180° 30 minut in jo večkrat prilijte z lastnim sokom, ki nastaja med pečenjem.

Servirajte še toplo!

Priprava:
Ciple dobro očistite in sperite v soljeni vodi. Nad ogenj postavite posodo z vodo in jo zavrite. Dodajte kis in ponovno prevrite. V vodo dodajte nekaj soli in vanjo položite ciple. Kuhajte jih 5 do 10 minut, odvisno od njihove velikosti. Kuhanim odstranite kožo in jih položite na servirni krožnik in jih do serviranja držite na toplem..
V kozico stresite pasiran paradižnik in ga kuhajte približno 30 minut. Ko se omaka zgosti ji dodajte oljčno olje, sesekljani česen, liste mente, kapre, sol in poper ter vse skupaj kuhajte še kakšnih 10 minut.
Tako pripravljeno omako stresite na kuhane ciple in jo pustite počivati še kakšno minuto. Jed mora biti še topla.

Cipli v paradižnikovi omaki

Sestavine za 4 osebe:
 4 srednje veliki cipli
4 dl pretlačenega paradižnika
2 dl belega kisa
1 žlica extra deviškega oljčnega olja
30 g kaper
1 strok česna
nekaj lističev mente
sol in poper

Polnjene sipe v pečici

Sestavine za 4 osebe:
4 velike sipe
400 g krompirja
1 strok česna 
50 g drobtin
nekaj peteršilja
4 žlice extra deviškega oljčnega olja
sol in poper  

Priprava:
Sipe očistite tako, da ji odstranite drobovino, kožo, kost in vrečko s črnilom. Sperite jih v osoljeni vodi. Sesekljajte en del lovk. Olupite krompir in ga narežite na tanke rezine.
Operite peteršilj, dodajte mu česen in in ju skupaj sesekljate. Dodajte polovico drobtin, mleti poper in sesekljane lovke. Z dobljeno maso napolnite sipe in jih zaprite z zobotrebcem.

V primerno velik pekač vlijte kozarec osoljene vode, dodajte preostanek lovk in krompir ter nazadnje tudi polnjene sipe. Sipe potresite s preostalimi drobtinami, peteršiljem in prelijte z dobrim oljènim oljem.

Pečemo v pečici približno 40 minut na temperaturi ne manj kot 180 stopinj.